Szülés utáni torna

Megszületett a kisbabád, mekkora boldogság!
Emlékszel, mekkora élmény volt, amikor végre hazamentetek? Betetted a kiságyba, elrendezted a pelusokat, popsi törlőt, köldökcsonk ápoláshoz szükséges kellékeket, babaolaj, ápoló krém.
Majd jött az első otthoni szoptatás, tisztába tevés, az első fürdetés.
Aztán jöttek a kérdések, jól csinálom, elég lesz a tej, kell-e mérleg? Nincs melege? Nem fázik? Kell adni vizet?shutterstock_657294

Szerencsére volt segítséged. A férjed, aki hozta a babát, eresztette a fürdővizet. Ott volt az Anyukád, Anyósod, aki nemcsak a főzésről, mosogatásról, mosásról gondoskodott, hanem megválaszolta a kérdéseidet is.

Az elején még sok volt a bizonytalanság, aztán szép lassan belejöttél. Már nem görcsöltél a szoptatás miatt. Bár a napirend betartása ugyan nem mindig sikerült, de a rutin lassan kialakult.
Lassan elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy mikor kezdhetem el a tornát, milyen gyakorlatokat csinálhatok, futni menjek, vagy gerinctornára?

Ha engem kérdezel, ha rám hallgatsz, akkor az első hat hétben semmilyen mozgást nem javaslok.
A szülés alatt az alhas területén hatalmas változások következtek be. Ha ránézel a babád fejére, elcsodálkozol, hogy a csudában tudott azon a szűk területen átjönni. Felmérések és kutatások szerint a hüvely a szülés alatt a 12 szeresére tágul ki! A hormonok sokat segítenek ebben, ezért nem igazán jó a hasonlat, de gondold csak el, amikor a fogorvos dolgozik a szádban, és tátva kell tartanod, akkor bizony már kis idő után is érzed hatását.

A szülés után a baba ellátásán kívül egy dologra kell csak koncentrálnod: a PIHENÉSRE!
Minél több időt töltesz fekvő helyzetben, annál több esélyt adsz az alhasi területeidnek a regenerálódásra. Azt mondtam fekve! Nem ülve, nem sétálva, hanem háton, oldalt fekve!
Egy ismerősömet látogattam meg, ült a 3 hetes babával a karján, és számítógépezett. Megkérdeztem, miért nem pihen, fekszik. Azt mondta, hogy ő pihen, hiszen ül.

Ne gondold, az ülés legalább annyira terheli a gátadat, mint az állás. A függőleges helyzet miatt nagyobb vérmennyiség halad át ereken, nehézség érzést okozva ezzel a gáton. Romlik a keringés, pang a vér, rossz a tápanyag és oxigén ellátottság az alhasban.

Nincs semmi bajom, nem vagyok beteg! Igen, ez így van.
Régen az asszonyok tudták, hogy nem szabad semmit siettetni. Ideje van a munkának, ideje van a pihenésnek is. A szomszédok beosztották, ki a soros, aki aznap gondoskodik az anyuka kényelméről. Ebédet készítettek, vitték át, ez volt a koma tál. Ha kellett segítettek, mert tudták azt, hogy a gyerekágyas időszakban az anyukának pihenésre van szüksége.
Olvastam valahol, hogy Japánban hercegnőként bántak a szült nőkkel, még felkelniük sem kell, a szoptatáson kívül mindent elvégeztek helyette.

Napjainkban felgyorsult az élet. Nincs megállás, nincs pihenés. Mindent akarunk egyszerre. A nők anyák is szeretnének lenni és karriert is akarnak építeni. Volt olyan tanítványom, aki a szülés után két héttel már otthonról dolgozott.

Azért írok most, hogy elmondjam Neked, miért fontos a pihenés a szülés után.embert5
Nem olyan régen, kb. 200 évvel ezelőtt az orvosi könyvekben, leírásokban még egyáltalán nem szerepeltek változókori tünetek. Az átlag életkor az 1800-as években 30 és 40 év között volt. Nem írtak a hőhullámokról, a nyálkahártya elvékonyodásáról, a hüvely szárazságról, az alhasi szervek megereszkedéséről, a hólyagsérvről, méhsüllyedésről.

Tudod, hogy miért nem? Mert a nők nem éltek olyan sokáig, hogy ezeket a tüneteket megtapasztalják. Sok gyereket szültek, a babák és az anyák néha belehaltak a szülésbe.

Találtam egy táblázatot, ebből látod, hogy 5 évenként és nemenként hogy alakul a Magyarországi átlag életkor.

A változókor körüli tünetek csak az 1900-as évek elején jelentek meg. Véleményem szerint az alhasi szervek megereszkedése, a szövetek meggyengülése, a gyenge alátámasztás összefüggésbe hozható a kötőszövetek állapotával és a szülés utáni regenerálódással.

A nőknek genetikailag gyengébbek a kötőszövetei – a szüléshez lazább, könnyebben táguló szövetekre van szükségünk.
A táplálkozás, a környezeti hatások, a kozmetikumok (mit eszünk, mit lélegzünk be, mit kenünk magunkra) mind – mind hatással vannak a kötőszöveteink állapotára.
Ha ehhez még hozzátesszük azt, hogy ha az anya szülés után nem pihen, nem fekszik eleget, nem dolgoztatja az izmait, akkor a jó állapotú, jól tartó, támasztó medencefenék izomzat csak egy szép álom lesz.

Ha szeretnéd, hogy a Te gátad minél tovább jól tartsa az alhasi szerveidet,
ha a vizelet és székletmegtartást, kiengedést Te akarod uralni,
akkor ehhez pihenésre és Kriston Intim Tornára van szükséged!

Jelentkezz a tanfolyamra most!

Hozzászólások

Hozzászólás