Milyen problémákon segít a Kriston Intim Torna?

fotozz_242095Kriston Andrea úgy tanítja, hogy nincsen olyan probléma, amin az intimtorna ne javítana. Nem biztos azonban, hogy az elért eredmény elegendő, lehet, hogy elégedetlenek leszünk az elért változással.

A torna a medencefenék izmainak megerősítésére szolgál. Ha a probléma hátterében izom gyengeség áll, akkor a torna egészen biztosan segíteni fog. Azonban nem minden esetben az izom gyengesége, gyengülése, sorvadása a problémák oka. Egy tanítványom hónapok óta nagyon szorgalmasan gyakorol. Ennek ellenére még mindig gyakran tapasztal vizelet megtartási nehézséget. Az ő esetében a probléma megoldása az urológus orvos feladata.

Izom gyengeség áll a háttérben, ha köhögésre, tüsszentésre, nevetésre nem tudjuk teljesen megtartani a vizeletet, szelet (esetleg székletet). Ezen a problémán a torna nagyon gyorsan javít, viszonylag rövid idő alatt tökéletesen elégedettek lehetünk az elért eredménnyel.

Egy  nagymama tanítványom azért jött a tanfolyamra, mert ugrálni szeretett volna az unokájával a trambulinon. Ha Te fiatal vagy, akkor valószínűleg nem is érted, hogy mi itt a probléma. A nők többségénél eljön az a idő, amikor már csak legyintenek a villamos után, hagyják elmenni a buszt, pedig csak 30 métert kellett volna futni.

Több mint 30 éve tartok zenés kondicionáló tornát. Az első időkben még szökdeltünk, de már akkor feltűnt, hogy nem mindenki vesz részt a vidám ugra-bugrálásban. Néhányan csak lépdelnek a szökdelés helyett. Akkor még én sem értettem. 2000-ben elvégeztem Kriston Andreánál a trénerképző tanfolyamot, ott tudtam meg, hogy bizony a nők közül nagyon sokan szenvednek a vizelet megtartási nehézségtől. Egy felmérés szerint már a 18 évesek 15 – 18 %-a is tudja, hogy “ne nevetess, mert bepisilek”. A szülést követő időszakban – szerencsére általában csak átmenetileg – az anyukák több mint fele nem tudja minden esetben megtartani a vizeletét.

A három gyereket szült nőknél az arány már 75 %! Ez egy nagy szám. Gondolj bele, látsz a játszótéren 4 három gyerekes anyukát, és négyük közül háromnak van vizelettartási gondja!

Miért csöppen el a vizelet?

A medencefenék izmainak gyengülése, sorvadása következtében lazábbá válnak a záróizmok. A tartószalagok megnyúlása miatt a medencefenék izomlemez az anatómiai helyzetéből egy kissé megereszkedik. A megereszkedett és meggyengült izmok nem tudják a vizeletet minden körülmények között megtartani.

Köhögés, tüsszentés, emelés, előre hajlás esetén fokozódik a nyomás az alhasban. A megnövekedett nyomás nagyobb erővel nehezedik a gátizmokra. A vizeletvesztés ebben az esetben minden előjel nélkül következik be, kezdetben, üres hólyag esetén csak néhány csepp, később nagyobb mennyiség is távozhat. Telt hólyag esetén még rosszabb a helyzet.

Egyik idősebb tanítványom arról számolt be, hogy influenzás lett, és hosszú időn keresztül erősen köhögött. Az első két hétben az hasizmokban izomláza lett, de ezen kívül nem volt semmilyen problémája. De telt, múlt az idő, a köhögés nem csillapodott és a harmadik héten már megtapasztalta azt, hogy mit jelent a vizeletvesztés fogalma. A negyedik héttől tüsszentésnél szél is távozott, akarata ellenére. A 5. héten vette meg az első inkontinencia betét csomagot. A második hónap végére – legnagyobb elkeseredésére – már a széklet megtartása sem mindig volt sikeres. Ráadásul az antibiotikumtól hasmenése is lett!

Szerencsére megtalálta a tanfolyamot, megtanulta a gyakorlatokat és két hónap szorgalmas gyakorlással megerősítette az izmait. Azóta tünetmentes!

Ebből a történetből láthatod, hogy mit tesz a gátizmokkal egy két hónapos influenzás megbetegedés.

Térjünk vissza a nagymamához, aki ugrálni akart a trambulinon. trambulin

Már 3 – 4 héttel a tanfolyam után érezte a változást, és két hónappal később megpróbálta az ugrálást is! Nagy boldogság volt olvasni a beszámolóját.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás