Ha menni kell, akkor azonnal

Nagyon sok nőt érintő probléma a sürgető (késztetéses) vizeletürítési inger – urge inkontinencia. Ilyenkor váratlanul, nehezen, vagy egyáltalán nem visszatartható módon azonnal kell pisilni. Egyik tanítványom arról számolt be, hogy egyszer, hazafelé menet olyan hirtelen tört rá az inger, hogy le kellett guggolnia két autó közé, nem tudott tovább menni.

Ennek a problémának a hátterében nagyon sok ok állhat. Pszichikai, idegrendszeri, gerinc betegsége, hólyag beidegzési gond, fertőzés – a kiderítése mindenképpen orvosi feladat. Súlyos esetben erre a problémára létezik megfelelő gyógyszer.

WP_20150331_15_25_18_Pro (2)Ebbe a csoportba tartozik az az eset is, amikor egy feltétel teljesülése esetén következik be a vizeletmegtartási nehézség. Egyik nap mész hazafelé, már nagyon kell pisilned, keresed a lakáskulcsodat a táskádban, beérsz a lakásba, már az előszobában rángatod le magadról a nadrágodat….sikerült odaérned.

Másnap mész haza, megfogod a kulcsodat, eszedbe jut, hogy mennyire sürgős volt a dolog tegnap. Észreveszed, hogy ma sincs időd, gyorsan kell menned a WC-re.
Megismétlődik a viharos hazaérkezés a harmadik, negyedik napon is. Az ötödik napon már nem kell a bejárati ajtó előtt állnod, meghallod egy kulcscsomó csörgését és már szaladsz is.

Ilyen feltétel nemcsak a kulcs hangja lehet. Egyik tanítványom a liftbe nem mer beszállni, mert egy ismerőse elmondta, hogy egyszer nem tudta tartani a vizeletét és bepisilt. Azóta ahányszor belép egy liftbe eszébe jut ez a történet, és attól fél, hogy nem fogja tudni megtartani ő sem.

Ezek a feltételes reflexek gyorsan kiépülnek, akár 2 -3 nap alatt. Viszont nagyon sok idő szükséges ahhoz, hogy le tudjanak épülni, sok-sok sikeres „megtartás” után kezdenek csak halványodni. Ebben az esetben is nagyon fontos a torna, akkor lesz sikerélményed, ha a feltétel ellenére és ügyes voltál.

A vizelet megtartási gondok oka sok esetben az izmok gyengülése, de az esetek kb. 30 %-ában egyéb probléma áll. Az izmok megerősítése minden vizeletmegtartási probléma esetén fontos, de nem biztos, hogy elégséges. Ha még két hónap gyakorlás után sem érzel változást, elkedvetlenedhetsz, úgy érezheted, hogy felesleges volt a befektetett munka. Hogy ezt elkerüld vizeletmegtartási nehézség, vizeletvesztés esetén fordulj szakorvoshoz.

Hozzászólások

Hozzászólás