Az izmok gyengülése milyen problémákat okoz?

Az izmok gyengülésére utaló tünetek már nagyon korán jelentkezhetnek. Ismerjük azt a mondatot, hogy “ne nevettess, mert bepisilek”.

Szervezetünk jelzéseire sokáig nem figyelünk, úgy gondoljuk, hogy velünk minden rendben van. Amikor tükörbe nézünk észrevesszük a finom ráncokat a szemünk körül, feltűnik az “integető izom” a felkarunkon, a mellünk formája is változik, a strandon látjuk, hogy másoknak milyen redők alakultak ki a derekuk fölött. Amire nem gondolunk, hogy a gravitáció ott is hat ránk, ahol nem látjuk – a hasunk belsejében, az alhas területén.

A medencefenék izmainak sok feladata van: vizelet, szél, széklet megtartása, kiengedése, hasi szervek súlyának a megtartása, szülésnél a rugalmas, könnyen táguló hüvely az ideális, a szexuális életben a feszes, tónusos, szűk hüvely a kivánatos. A gátizmaink nem egyformán erősek – gyengék. Amelyik terület a leggyengébb, az fogja leghamarabb jelezni, hogy probléma van.

Az emberek nagy többségénél a húgycső körüli izmok a leggyengébbek, ezért az első tünetek a vizelet megtartásával kapcsolatosak. A leggyakrabban előforduló jelzés a köhögésre, tüsszentésre váratlanul elcsöppenő 1-2 csepp vizelet. Nem készülünk fel rá, hiszen “nem kell pisilni”. Ez a stresszinkontinencia. Ebben az esetben nem mi vagyunk stressz helyzetben, hanem köhögés, tüsszentés hatására olyan nagy nyomás nehezedik hirtelen az alhasi szerveinkre, ami ellen a záróizmok nem tudnak olyan gyorsan és olyan erővel védekezni, ellentartani.

Ez a leggyakrabban előforduló probléma, de sajnos általában nem vesszük komolyan. Majd elmúlik, csak átmeneti kellemetlenség, nem beszélek róla, mert szégyenlem, annyi más gondom van, az anyukámnak is volt – gondoljuk.  Pedig ennek nem kellene így lennie.

A probléma hátterében az izmok gyengülése  áll. A medence alján lévő izomlemez az eredeti helyzetéből egy kissé megereszkedik, a záróizmok ereje csökken. Torokgyulladásra, köhögésre, fejfájásra van gyógyszer, de az izom gyengülésére nincs. Rosszul mondom, van gyógyszer, de nem szájon át kell bevenni. Úgy hívják, hogy torna. Torna12

Amíg a gyógyszerek egy része azonnal, vagy gyorsan hat, másokat éveken át kell folyamatosan szednünk. A magas vérnyomás nem gyógyul meg, a gyógyszer egy beállított szinten tartja.

A torna is olyan, mint egy vérnyomás csökkentő. Folyamatosan kell “szedni” éveken át, nem hagyható el, de a hatására jól érezzük magunkat.

 Kedvet kaptál a tornához? Jelentkezz a tanfolyamra!

Hozzászólások

Hozzászólás